caribu

Paargedrag van een rendier. Hoe verloopt dat?

Paargedrag van een rendier. Hoe verloopt dat?

Bij rendieren is de bronsttijd rond oktober/november. In de kuddes worden geen harems gevormd, de stieren vechten met elkaar om de vrouwtjes. Deze gevechten komen alleen voor als de stieren te dicht bij elkaar in de buurt komen.

Tijdens de bronstperiode schrapen de stieren met hun gewei over de grond. Dit gewei is indrukwekkend groot. De reden hiervan is dat het gewei de ogen van de stieren moet beschermen tijdens het zoeken naar voedsel.

Jonge rendieren worden in juli geboren. Bijna allemaal, meer dan 90 % van de kudde, wordt zelfs binnen 24 uur geboren. In deze tijd van het jaar is de kudde bezig met de lentetrek. Zouden de jongen te vroeg geboren worden, dan zouden ze bij slecht weer bezwijken.

Aan de andere kant, wanneer ze te laat geboren zouden worden, zouden de kalveren niet genoeg tijd hebben om hun weerstand voor de winter op peil te krijgen. Omdat rendieren trekken is het belangrijk dat jonge dieren op tijd geboren worden.

Hierdoor kunnen alle dieren samen op tijd weer verder trekken. De kans dat er dieren achterblijven wordt zo aanzienlijk verkleind. Ze kunnen dan een makkelijke prooi worden voor de wolven die de kuddes achtervolgen.

Wanneer rendierkalfjes worden geboren wegen ze rond de 4 kilo. Een half uur na de geboorte zijn ze al in staat om te lopen. 4 uur na hun geboorte kunnen ze al harder lopen als mensen. Dit moet ook wel, want de kalveren moeten de rest van de kudden bij kunnen houden.

De moeder kijkt naar het kalfje en beweegt hierbij haar kop op en neer. Dit is voor het kalfje een teken dat hij zijn moeder moet volgen. Om duidelijk te maken dat ze het meent maakt ze er ook nog een grommend geluid bij.

Koeien die kalfjes van dezelfde leeftijd hebben vormen groepen met elkaar. Dit zorgt ervoor dat het eenvoudig is om dezelfde snelheid aan te kunnen houden. Wanneer de kalfjes klein zijn zullen ze achter alles wat beweegt aanlopen.

Zodra er gevaar dreigt zullen de kalfjes dus achter elk dier aan blijven lopen. Pas wanneer het gevaar geweken is gaan de koeien op zoek naar hun eigen kalf. Ze herkent het aan de geur. Ook al drinken kalfjes tot het einde van de winter bij de moeder, toch kunnen ze na een maand al zelf gaan grazen.

MEER TE WETEN KOMEN

Rendieren
Waar leven ze
Hoe groot is een