caribu

Hoe groot is een rendier

Hoe groot is een rendier

Wanneer we plaatjes zien waarop de kerstman staat afgebeeld, dan lijkt het soms dat rendieren maar klein zijn. Volwassen rendieren hebben een schouderhoogte tussen de 85 en 150 centimeter. Hun lengte is ongeveer 2 meter en ze wegen tussen de 120 en 180 kilo.

Nu we dit weten is een rendier bepaald geen kleintje. Omdat deze dieren een snelheid van ongeveer 70 km/uur kunnen bereiken is het ook niet zo gek dat de mens al vroeg het nut van rendieren inzag. Ze werden als trekdieren voor de slee gebruikt.

Daarnaast werden rendieren gehouden vanwege hun melk, vlees en huid. Behalve helpen met zwaar werk waren ze ook een belangrijke bron van voedsel en kleding. Ooit bestond er een indianenstam die kariboe-eters werd genoemd.

Eskimo's

Met name de Eskimo’s zagen het nut van het rendier in. Ook al zijn Eskimo’s met name afhankelijk van de zee wat hun voedsel betreft, in de zomer wordt er vaak landinwaarts getrokken om daar op de rendieren te kunnen jagen.

Het is niet zo dat Eskimo’s hierbij veel verspillen. Eigenlijk wordt alles van de rendieren waarop gejaagd is gebruikt. Het vlees om te eten, de huid voor kleding en voor bekleding van de boten. Het vet van het rendier wordt door de Eskimo’s gesmolten en vervolgens als lampolie gebruikt.

Daarnaast wordt ook het gewei van de gevangen rendieren niet verspild. De Eskimo’s gebruiken dit om er gebruiksvoorwerpen van te maken. Ze gebruiken het gewei voor gereedschap, stoelen, tentharingen en speelgoed voor de kinderen.

MEER TE WETEN KOMEN

Rendieren
Waar leven ze
Paargedrag